From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

За този Наръчник

Това ръководство е МедияУики реализация, написана със съдействието на автори-доброволци от целия свят. Версията на английски език се актуализира ежедневно. Версиите на други езици, преведени основно от английската версия, са за удобство на нашия широка аудитория по света. Това ръководство е постоянно остаряло, благодарение на неуморната работа на около 50 и повече доброволци и фирми, които работят в цял свят и подобряват функционалността на Blender. Въпреки това, неговата цел е да ви предостави възможно най-добрата професионална документация за този невероятен пакет.

За да ви помогне по най-добрия и ефективен начин, това ръководство е организирано в съответствие с творческия процес, обикновено следван от 3D разработчиците, с подходящи акценти на места, за да знаете как да продължите нататък, в тази странна територия с новия и на пръв поглед труден софтуерен пакет. Ако прочетете това ръководство отначало до край, Вие ще преминете по пътя, използван най-често както от обучаващите се художници, така и от разработчиците на изцяло анимационни продукции:

 1. Запознаване с Blender = Въведение, Навигация в 3D, управление на сцени
 2. Модели = Моделиране, Модификатори
 3. Осветление
 4. Сенки = Материали, Текстури, Живопис, Светове & Фонове
 5. Анимация = Основи, Характеристики, Допълнителни, Ефекти & Физическа симулация
 6. Rendering = Рендериране, Композиране, Видео редактиране
 7. Отвъд Blender = Разширяване на Blender
 8. Машина за игри = Интерактивно 3D и създаване на игри
Blender3D FreeTip.gif
За изображенията в този Наръчник
Обикновено в това ръководство, ако има малка иконка в долния десен ъгъл на изображението, можете да цъкнете върху нея, за да видите изображението в по-голям формат. Също така, ако при движение върху изображението показалеца на мишката променя формата си като показва, че изображението може да се натисне, това обикновено означава, че ако цъкнете върху него, ще видите изображението в по-голям формат. Имайте предвид, че в различните оформления на уикито, местоположението и вида на иконката за уголемяване на изображението може да променя.


Аудитория

Това ръководство е написано за една много широка аудитория, за да отговори на въпроса: "Искам да направя нещо! Как мога да го направя като използвам Blender?", целият път до "последната подробност, която да радва окото"?

Това ръководство е резултат от съвместните усилия и време, дарени за каузата от много хора по света. Въпреки че може да има някаква разлика между основни функции и тяхната документация, ние се стремим да поддържаме данните актуални, доколкото е възможно това. Ние се опитваме да бъдем тясно фокусирани върху това, което ти, крайния потребител, искаш да знаеш, и да не се отделяме твърде далеч от темата, въпреки че при обсъждането се ражда истината.

Има и други wiki книги за Blender, които навлизат дълбоко в други теми и представят Blender от различни гледни точки, като уроци, наръчници, за самия софтуер, както и за скриптовия език, който Blender ползва. Така че, ако не откриете отговор на Вашия въпрос в това Ръководство за потребителя, моля прегледайте и други wiki книги за Blender. Добре, ако искаш да знаеш, смисълът на живота е да се твори и Blender е най-доброто помагало за създаването на красиви изображения.

Компютърната графика и Blender

Manual-Introduction-Learning.jpg

Запознаването с Blender и изучаването на Компютърната графика (CG) са две различни теми. От една страна, обучението какво е компютърен модел, а след това как да бъде създаден такъв с Blender са две различни теми. Обучението в добри техники за осветяване и след това обучението за различните видове осветление в Blender са други две различни теми. Първите, разбирането на концепциите, се изучава в средно училище или колеж по изкуствата, в курсове или чрез списания и книги, които можете да намерите в библиотеката или книжарницата на тема изкуството и компютърната графика, както и по метода опити и грешки. Въпреки, че в една книга или статия, може да бъдат използвани различни пакети (като Max или Maya) за инструмент, информацията може да бъде ценна, защото разглежда концепцията.

След като вече имате концептуални знания, лесно можете да изучите Blender (или всеки друг пакет за компютърна графика). Ученето на двете материи едновременно е трудно. Споменаваме това за да сте наясно с тази дилема, и че в това ръководство се стремим да разглеждаме двете теми в една wiki книга. Концептуалните знания тук обикновено се дават накратко в един или два абзаца в началото на дадена тема или глава, с което се обяснява темата и се осигурява работния процес, с цел успешно изпълнение на задачата. Останалата част от ръководството разглежда специфичните възможности и функции на Blender. Това ръководство за експлоатация не може да Ви даде пълни концептуални знания - това ще постигнете с четене на книги, списания, ръководства, и понякога с усилия за цял живот. Освен това, можете да използвате Blender и да направите пълнометражен филм, но четенето на това ръководство и работата с Blender няма да Ви направи втори Стивън Спилбърг!

На много високо ниво в работата с Blender, като се търси постигане на образност, може да се мисли в три измерения:

 1. Интеграция – създаване на компютърна графика, работа с реално видео или смесване на двете (CGI и VFX)
 2. Анимация – създаване на неща с променяща се форма, ръчно или с използване на симулация
 3. Продължителност - създаване на неподвижно изображение, кратко видео, едноминутно, рекламно, десет минутно, или пълнометражен игрален филм.

Skills, like navigating in 3D space, modeling, lighting, shading, compositing, and so forth are needed to be productive in any given area within the space. Proficiency in a skill makes you productive. Tools within Blender have applicability within the space as well. For example, the video sequence editor (VSE) has very little to do with the skill of animation, but is deeply applicable along the Duration and Integration scales. From a skills-learning integration perspective, it is interesting to note that the animation curve, called an Ipo curve, is used in the VSE to animate effects strips.

Most people's interest's lie at any given time at the corners/intersections depicted in the Blender Knowledge Space, which are destinations, if you will. For example, there are many talented artists who produce Static-Still-CG images. Tony Mullen's book Introducing Character Animation With Blender pertains to using CG models deformed by Armatures and shapes to produce short animations. Using Blender fluids in a TV production or commercial is at the Shape/Sim-Integrated-Minute intersection. Elephants Dream and Big Buck Bunny are found at the Armature-CG-Indie space. Therefore, depending on what you want to do, various tools and topics within Blender will be of more or less interest to you.

Четвърто измерение в мисленето е нужно при създаването на игра, защото за това са нужни всички тези знания и обвивката на играта около всичко това. Играта не е само една минута кино, но също така е действие - игра, програмиране на сюжетната линия и т.н., което обяснява защо е толкова трудно да се направи една игра. Нужно е да се разберат всички тези неща, преди да действително да може да се изгради една игра. Поради тази сложност, в настоящото ръководство не се застъпва използването на механизма за създаване на игри (Game Engine). За това е нужна една цяла отделна уики книга.