From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Configurare Blender

Instalarea initiala a aplicatiei Blender are foarte multe facilitati care arata si bine. Cand instalezi o actualizare (upgrade), sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii seama:

 • Particularizeaza Blender la resursele de pe PC-ul tau
 • Testeaza copierea si regresia particularizat pentru scripturi python
 • Indica aplicatiei Blender unde sunt plugin-urile de secventa si texturare
 • Personalizeaza-ti modul de afisare pe ecran pentru animatie, modelling, material, secvente si scripting
 • Defineste-ti folderul implicit pentru salvarea animatiei

Fereastra de sus conţine toate Preferinţele utilizatorului - click aici pentru mai multe info, inclusiv setarea adreselor pentru fişiere. Apoi, mergi si copie din folderul \Blender\Scripts\ scripturile non-distributed in folderul .blender\scripts. Specificarea adresei pentru plugin-ul de texturi si secvente sunt sub User Preferences si le poti pastra in \Blender\bin - cu acelasi nume. Modurile diferite de afisare pe desktop sunt selectate din meniul drop-down din stanga-sus a ecranului. Poti mari si reconfigura fiecare mod de afisare in parte, dupa preferinte (pentru incepatori, setarile initiale sunt foarte bune). Daca dai click pe butonul Render, poti vedea / alege folderul Output unde este salvata animatia (by default), si poti sa o alegi ca sa fie folderul temp. La final, salveaza toate modificarile cu combinatia de taste CtrlU.

Blender3D FreeTip.gif
Info
Combinatia de taste CtrlU salveaza toate setarile din fisierul Blender curent deschis in fisierul implicit Blender (numit in mod uzual .B.blend). Setarile din fisierul implicit Blender sunt citite cand Blender este pornit prima data sau cand se apasa combinatia de taste CtrlX pentru a deschide un fisier nou. Daca schimbi din greseala setarile din fisierul implicit Blender sunt cateva metode de revenire la setarile implicite:
 • Din File menu selecteaza Load Factory Settings, apoi apasa combinatia de taste CtrlU pentru a salva setarile implicite nou incarcate din fisierul initial Blender. Daca ai o versiune mai veche de Blender aceasta metoda s-ar putea sa nu fie valabila - in acest caz foloseste metoda care urmeaza.
 • Sterge fisierul .B.blend file (locatia acestuia poate fi diferita in functie de sistemele de operare) si cand Blender este repornit se va recreea, folosind setarile initiale.


Setările pentru structura unui director de utilizator

Dacă nu ai mai setat Blender pe PC, e posibil să doreşti să îţi organizezi fişierele, mai ales atunci când aduni mai multe modele, texturi, imagini, fişiere .blend, fişiere .zip, scripts, etc. Amestecarea lor într-un singur director poate creea confuzie, deci se recomandă crearea câtorva directoare în care fişierele să fie salvate ordonat. După ani de experienţă în Blender, îţi propunem o anumită structură, dar nu e neapărat singura modalitate de organizare a directoarelor. Există în instrumente gratuite de organizare a proiectelor mari (e.g. CVS/Subversion şi Verse), care pot fi folosite şi la organizarea sistemelor.

Îţi propunem următoarea structură de reţea:

 • C:\Blender – Un director "share-în-reţea" care să conţină subdirectoarele:
  • \bin\ – Fişiere binare descărcate (executabilele de instalare), aplicaţii utilitare şi adţionale cum ar fi Yafray, Python, Gocubic, Panocube, Virtual Dub, etc.
  • \examples\ – Fişiere cu munca altora (imagini, filme) pentru studiu offline.
  • \lib\ – O bibliotecă cu materiale de referinţă (revenim mai târziu cu detalii).
  • \man\ – Manuale pentru utilizator, pdf guides cum ar fi noţiuni de bază Blender, filme de la experţi, quick reference cards şi adnotări “how-to” pe care le-ai realizat.
  • \play\ – Locul unde ai salvat fişiere .blend în care ai făcut încercări.
  • \script\ – Python scripts care nu sunt distribuite cu Blender.
  • \tmp\ – Un loc pentru fişiere temporare.
  • \tut\ – Lecţii “How to” culese de pe web. Aici pot fi filme şi pagini web (salvate ca pagini complete).
  • \util\ — Utilitare Blender, cum ar fi Make Human, World Forge, şi Tree Generator.
  • \work\ – Proiecte la care lucrezi.

Explicarea directoarelor

Directorul principal este /Blender/, care se află în /Shared Downloads/. Creează un subdirector /Blender/bin/ în care poţi păstra fişierele binare descărcate sau fişierele de instalare .exe şi alte fişiere executabile asociate cu Blender, cum ar fi YafRay, plus fişierele DLL pe care le rulezi pentru a extinde funcţionalităţile aplicaţiei Blender.

 • Library: Există multe modele pe www create de alţi utilizatori. Pentru a le stoca poţi creea o bibliotecă (/Blender/lib/). Subdirectoarele din bibliotecă ar putea fi /mesh (pentru a stoca fişierele .blend care conţin reţele), /tex pentru păstrarea imaginilor pentru texturi şi /pic pentru imagini. Mai pot fi adăugate alte subdirectoare - în /blender/lib/mesh: /animale, /oameni, /maşini şi /case, în care se pot păstra fişierele .blend care conţin modele pentru aceste tipuri de lucruri. Directorul /tex poate avea un set asemănător de subdirectoare care să conţină imagini jpg şi fişiere .blend cu setări pentru materiale folosite pentru a colora şi picta obiectele. De exemplu în directorul /tex pot fi creeate subdirectoarele /natură, /clădiri, /vopsele şi /metal. Directorul /pic poate conţine fotografii, figuri de oameni, mobilier, maşini şi alte imagini care pot fi folosite la modelare.
 • Manual: În directorul /Blender/man/ se pot stoca manuale pentru utilizator şi fişiere-ghid, care pot fi în format html, word (.doc) şi/sau .pdf. Tot aici pot fi salvate copii locale ale paginilor wiki pentru folosirea off-line.
 • Tutoriale: Poţi găsi şi descărca o mulţime de tutoriale. Crează un director /Blender/tut/ în care să le salvezi. Unele tutoriale pot dispărea de pe Internet, deci dacă găseşti un tutorial care te ajută, descarcă-l în acest director.
 • Python scripts: Blender foloseşte un limbaj de programare - scripting language, Python, pentru a-şi extinde funcţionalităţile. Există mii de programe - scripts care pot fi încărcate în Blender. ALe poţi salva în directorul /Blender/script/, ca pe orice fişier executabil etc.
 • Utilitare: Poţi păstra utilitarele Make Human şi World Forge (de exemplu) în /Blender/util/.
 • Just Do It!: Pentru încercările pe care le faci în Blender, poţi creea subdirectorul /Blender/play/ şi pentru proiecte, subdirectorul /Blender/work/. Blender poate fi folosit la crearea documentarelor comerciale etc. deci poţi creea în directorul /Blender/work alte subdirectoare pentru fiecare proiect în parte. În acestea, poţi creea un set de directoare /tex, /pic, /render şi /wav în care să salvezi texturi, imagini, randări, fişiere de sunet. Un director /Blender/play/ poate conţine subdirectoarele Yafray, anim (animaţie), Lumini şi altele.

Accesul la Internet

Blender este o aplicaţie "web-enabled" şi are două fişiere executabile care ar putea accesa Internetul şi pe care le-ar putea detecta aplicaţia firewall:

 • Blender Foundation\Blender\blender.exe – Aplicaţia de bază.
 • Blender Foundation\Python\pythonw.exe – Interpretorul de script python.

În plus, Blender poate porni browserul web (de exemplu Firefox) pentru a accesa Internetul, de exemplu când accesezi Help » Manualul din Blender.

Accesul la Internet nu este necesar în cazul operaţiilor normale din Blender. Oricum, pentru a accesa manualul utilizatorului şi alte resurse on-line, este necesară o conexiune la Internet.