From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Blocarea axelor

Descriere

Blocarea axelor

Transformarile (translatie/rotire/redimensionare) in modurile Object si Edit, la fel ca su extrudarea in modul Edit) pot fi blocate dupa anumite axe relativ la orientarea transformarii curente. Prin blocarea unei transformari la o anumita axa, restrictionati transformarile la o singura dimensiune.

Folosire

O axa blocata va fi afisata cu o culoare mai deschisa decat o axa neblocata. De exemplu in imaginea din dreapta, axa Z este desenata cu albastru deschis si indica faptul ca miscarea este constransa la aceasta axa. Acest exemplu poate fi realizat in doua moduri:

  • Apasati G pentru a activa translatia, apoi apasati Z pentru a limita miscarea la axa Z.
  • Apasati G pentru a activa translatia, mutati mouse-ul pe directia Z, apoi apasati MMB Template-MMB.png.


Tipuri de blocare a axelor

Blocarea axelor

Mode: Modurile Object si Edit (translatie, rotire, redimensionare, extrudare)

Hotkey: X, Y, Z sau MMB Template-MMB.png dupa mutarea mouse-ului in directia dorita.

Blocarea axelor limiteaza transformarea la o singura axa (sau blocheaza transformarile de-a lungul celorlalte doua axe). Un obiect, o fateta, nod sau alt element care poate fi selectat poate fi mutat, rotit sau redimensionat dupa o singura dimensiune.

Blocarea unui plan

Mode: Modurile Object si Edit (translatie, redimensionare)

Hotkey: ⇧ ShiftX, ⇧ ShiftY, ⇧ ShiftZ sau ⇧ ShiftMMB Template-MMB.png dupa miscarea mouse-ului in directia dorita.

Blocarea planului

Blocarea planului limiteaza transformarea la doua axe (sau blocheaza transformarile de-a lungul unei axe), astfel se creeaza un plan in care the elementul poate fi mutat sau redimensionat. Blocarea planului afecteaza doar translatia si redimensionarea.

Rotirea se poate realiza doar in jurul unei singure axe. Rotirile de tip Trackball RR nu pot fi blocate.


Moduri de blocare ale axelor

Moduri de blocare ale axelor

Cand apasati o singura data tasta, limitati miscarea la o axa Globala. O a doua apasare a aceleiasi taste limiteaza miscarea la orientarea selectiei curente (cu exceptia cazului in care orientarea este setata la Global, caz in care va fi folosita orientarea Local). O a treia apasare a tastei elimina limitarile.

De exemplu, daca orientarea transformarii curente este setata la Normal, prin apasarea tastei G pentru a incepe translatia, urmata de tasta Z va bloca translatia dupa directia axei Z relativ la orientarea Globala; prin apasarea a doua oara a tastei Z, translatia va fi blocata la axa Z dupa orientarea Normala. A treia apasare a axei Z va elimina limitarile translatiei. Modul curent este afisat in partea stanga a antetului ferestrei 3D.


Asa cum se vede si in imaginea Moduri de blocare a axelor, directia de transformare tine cont de selectie. Sectiunile A si B afiseaza blocarea axei Z dupa orientarile Globala si respectiv Normala. C si D afiseaza aceeasi situatie la selectia unei fatete, E si F la selectia muchiilor, iar G si H cu selectia nodurilor.

Retineti ca folosirea unei axe blocate permite si folosirea tastaturii pentru a introduce valori numerice pentru transformare.