From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Introducere in Game Engine

Blender are inclus propriul Game Engine care permite crearea de aplicatii interactive 3D sau de simulari. Diferenta dintre Game Engine si sistemul conventional Blender este la randare. In cazul randarii obisnuite Blender, imaginile si animatiile sunt realizate off-line – dupa randare acestea nu mai pot fi modificate. La randarea cu Blender Game Engine scenele sunt randate continuu in timp real si contin facilitati prin care utilizatorul poate interactiona in timpul procesului de randare.

Imagine din "Yo Frankie", produsa cu Blender Game Engine

Blender Game Engine supravegheaza o bucla de joc, care proceseaza instructiuni, sunet, fizica si simulari in ordine secventiala. Totul e scris in C++.

Implicit, utilizatorul are acces la nivel inalt, editorul logic Event Driven care poate fi descris ca fiind o serie de componente specializate numite caramizi logice - "Logic Bricks". Editorul Logic ofera o interactiune cu simularea, iar functionalitatea lui poate fi extinsa cu ajutorul programarii Python. Este destinat sa abstractizeze caracteristicile de randare complexe intr-o interfata simpla de utilizator, care nu cere experienta in programare. O vedere de ansamblu a Editorului Logic poate fi gasita in Game Logic Screen Layout

Game Engine este integrat in codul de baza din Blender, care permite tranzitii rapide intre caracteristicile modelarii traditionale si functionalitatea specifica jocului oferita de program. In acest sens, Game Engine poate fi folosit eficient in toate domeniile de game design, de la prototip la realizarea finala.

Game Engine poate simula continutul din Blender, dar include si abilitatea de a exporta fisiere binare (executabile) in Windows, Linux si MacOS. Exista si suport pentru platforme mobile prin intermediul proiectului Android Blender Player GSOC 2012.

Exista mai multe biblioteci de date incluse in versiunile 2.5 / 2.6 a Blender, incluzand:

  • Recast - un set de instrumente pentru construirea retelelor din jocuri.
  • Detour - un set de instrumente pentru determinare cale si rationamente spatiale.
  • Bullet - un program pentru detectarea coliziunilor 3D, dinamica soft body si rigid body
  • Audaspace - o biblioteca cu sunete pentru controlul audio. Foloseste OpenAL sau SDL

La crearea unui joc sau a unei simulari in BGE, exista patru etape esentiale:

  1. Crearea elementelor vizuale care pot fi randate. Pot fi modele 3D sau imagini.
  2. Activarea interactiunilor din scena folosind "logic bricks" pentru a determina anumite comportamente si a determina modul in care acestea pot fi apelate(folosind "senzori" potriviti, cum ar fi tastatura sau joystickul).
  3. Crearea unei (sau mai multor) camere de luat vederi pentru a realiza o schema pentru randarea scenei si modificarea parametrilor de afisare a jocului, de ex. randarea Stereo.
  4. Lansarea jocului, folosind aplicatia interna sau exportand jocul intr-o platforma corespunzatoare.