From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.


Page status (reviewing guidelines)

Page reviewed and in good shape

Tesire

Mode: Modul Edit

Hotkey: CtrlB sau W » Bevel

Menu: Mesh » Edges » Bevel sau CtrlE » Bevel

Cu si fara tesire.

Instrumentul pentru tesire permite sa creati corturi tesite sau rotunjite la retea. Tesirea este efectul care rotunjeste muchiile si colturile. In lumea reala, sunt rare cazurile in care muchiile sunt cu adevarat ascutite. Nici macar lama cutitului nu poate fi considerata perfect ascutita. Majoritatea muchiilor sunt tesite intentionat din motive mecanice si practice.

Tesiturile sunt folositoare si pentru a da realism modelelor non-organice. In lumea reala, marginile contondente ale obiectelor reflecta lumina si modifica culoarea in jurul muchiilor. Astfel se realizeaza o aparenta solida, reala, comparativ cu obiectele netesite care par prea perfecte.Modificatorul Bevel

Modificatorul Bevel este o alternativa non distructiva la instrumentul de tesire. Ofera aceleasi optiuni, cu imbunatatiri suplimentare, cum ar fi latimea tesirii controlata de ponderea (greutatea) nodurilor si intensificari generale pentru modificator (operatiuni non-distructive, …). Retineti ca modificatorul Bevel nu are optiuni recursive. Pentru a depasi acest incovenient, puteti adauga modificatori suplimentari pentru a multiplica efectul.

Folosire

Instrumentul Bevel functioneaza doar pe muchiile selectate. Va recunoaste orice muchii care includ un nod sau chiar o selectie de suprafata, si modifica tesirea in acelasi mod ca si cum muchiile ar fi selectate explicit. Instrumentul Bevel rotunjeste muchiile si/sau “colturile” (nodurile) prin “subdivizarea” lor de un numar specificat de ori (vedeti optiunile de mai jos pentru detalii despre algoritmul de tesire).

Folositi CtrlB sau o metoda listata mai jos pentru a rula instrumentul. Mutati mouseul pentru a specifica interactiv distanta de tesire si rotiti Wheel Template-MW.png pentru a creste sau descreste numarul de segmente. (vedeti mai jos)

Muchia selectata inainte de tesire
Rezultatul tesirii


Optiuni

BevelOptions.png
Offset
Puteti modifica latimea tesirii prin mutarea mouseului spre sau dinspre obiect, la fel ca la instrumentele de transformare. Ca de obicei, redimensionarea poate fi controlata mai bine tinand apasata tasta ⇧ Shift pentru modificari gradata, de cate 0.001 unitati. Cu LMB Template-LMB.png finalizati operatiunea, iar cu RMB Template-RMB.png sau Esc anulati actiunea.


Tesire cu 4 segmente
Segments
Numarul de segmente din tesire poate fi definit prin rotirea Wheel Template-MW.png pentru cresterea sau descresterea acestei valori. Cu cat e mai mare numarul de segmente, cu atat tesirea va fi mai rotunjita.


Alternativ, puteti introduce manual o valoare dupa activarea instrumentului, sau in optiunile casetei Mesh Tool dupa folosirea instrumentului.


Exemple

Rezultatul tesirii mai multor muchii
Un alt exemplu de tesire a mai multor muchii