From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.
Page status (reviewing guidelines)

Page reviewed and in good shape

Sfaturi la lucrul cu Fluide

Cateva sfaturi la simularea fluidelor in Blender:

  • Dupa fiecare simulare se creeaza cate un set fisiere (.bobj.gz). Un set pentru previzualizare, iar altul pentru final. Fiecare set are un fisier .gz pentru fiecare cadru al animatiei. Fiecare fisier contine rezultatul simularii - deci aveti nevoie de ele.
  • In mod normal, aceste fisiere nu sunt sterse automat, deci ar fi o idee buna sa creati un folder dedicat in care sa pastrati rezultatele simularilor. Realizarea unei simulari cu fluide este similara cu click pe butonul ANIM - trebuie sa aveti grija de organizarea retelelor pentru suprafata fluidului in acelasi folder. Daca doriti sa opriti folosirea simularii fluidului, puteti sterge toate fisierele *fluid*.bobj.gz.
  • Inainte de rularea simularii la rezolutie inalta care ar putea dura ore, verificati mai intai totul la rezolutie mica.
  • Obiectele fluid trebuie sa se afle in intregime in interiorul zonei delimitate de obiectul domeniu. In caz contrar, cand aplicati "bake", nu veti obtine rezultatele dorite. Obiectele fluid si obstacol pot fi retele cu geometrie complexa. E posibil ca obiectele foarte subtiri sa nu apara in simulare, daca rezolutia aleasa este mai mica (cresterea rezolutiei ar putea rezolva aceasta problema).
  • Retineti ca parametrii pentru simularea fluidului, cum ar fi viteza afluxului sau marcatorul activ pot fi animate cu Fluidsim Ipos (see above).
  • Nu incercati sa realizati dintr-o data o scena complicata. Blender are instrumentul Compositor care va poate ajuta sa combinati mai multe animatii.
De exemplu, pentru a produce o animatie care afiseaza doua fluide separate, pastrati un singur domeniu, randati un fluid in format .avi. Apoi mutati domeniul si randati celalalt fluid in format .avi folosind un canal alfa (un film B&W .avi separat?). Apoi, compuneti ambele filme .avi folosind functia de adaugare din Compositor. Un al treilea fisier .avi poate fo folosit pentru fum sau ceata si se aplica deasupra celorlalte doua. Puteti adauga deasupra si un strat cu ploaie sau chiar o furtuna! Apoi fulgere etc ca si animatii separate si compunerea tuturor in fisierul final.
  • Daca sunt probleme sau daca ceva nu merge cum ar trebui - dati-ne de stire: trimiteti fisierul .blend si o descriere a problemei la nils at thuerey dot de. Verificati aceste pagini wiki si blenderartists-forum inainte de a trimite e-mailul!