From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Particule

Particulele sunt entitati emise de obiectele-retea. Fiecare particula poate fi un punct de lumina sau o retea, unitara cu celelalte sau dinamica. Particulele pot reactiona la influente si la forte si pot avea o durata de viata. Particulele dinamice pot reprezenta focul, ceata, praful si altele - de exemplu lucruri magice.

Tipul de particule pentru fire de par sunt un subset de particule. Se formeaza fire care pot reprezenta fire de par, blana, iarba etc.

Puteti considera particulele ca pe un modificator de tip Particle, cu deosebirea ca toate setarile se realizeaza in subcontextul Particle din contextul Object.

Image 1: Blana realizata cu ajutorul particulelor (fisierul Blend).

Particulele in general plutesc de pe reteaua care le genereaza in spatiu. Miscarea lor poate fi afectata de mai multe elemente, inclusiv:

 • Viteza initiala dinafara retelei.
 • Miscarea emitatorului insusi (nod, fata sau obiect).
 • Miscarea in functie de “gravitatie” sau “rezistenta aerului”.
 • Influenta campurilor de forta - vant, vortexuri sau ghidate de-a lungul unei curbe.
 • Interactiunea cu alte obiecte - de ex. coliziuni.
 • Membri partial inteligenti ai unei multimi (turma, scoala, …), care reactioneaza cu alti membri ai multimii, in timp ce incearca sa ajunga la o tinta sau sa evite pradatorii.
 • Miscarea lina cu efecte fizice - softbody (doar pentru sistemele pentru firele de par - Hair).
 • Transformati manuale cu Structuri.

Particulele pot fi randate ca:

 • Halouri (pentru flacari, fum, nori).
 • Retelele care pot fi animate (ex. bancuri de pesti, roiuri de albine, …). In aceste cazuri, fiecare particula “poarta cu ea” un alt obiect.
 • Fire - Strands (pentru Fire de par, blana, iarba); modul complet in care o particula poate fi afisata ca fir. Aceste fire pot fi manipulate in fereastra 3D window (combinare, adaugare, taiere, miscare etc).

Fiecare obiect poate purta mai multe sisteme de particule. Fiecare sistem de particule poate contine pana la 100.000 particule. Anumite tipuri de particule (Hair si Keyed) por avea pana la 10.000 de copii pentru fiecare particule (copiii pot sa se miste si sa emita mai mult sau mai putin fata de parintii lor). Pentru valori mari sunt necesare mai multa memorie pentru PC si rabdare.

Incompatibilitatea cu versiunile anterioare
Exista multe diferente intre sistemele “vechi” de particule care au fost folosite pana la inclusiv versiunea 2.45 si “noul” sistem de particule. Acum este posibila realizarea mai multor lucruri care nu puteau fi facute in sistemele vechi de particule. Noul sistem este incompatibil cu vechiul sistem, desi Blender incearca sa converteasca vechiul sistem de particule, care functioneaza doar in unele cazuri. Sistemul vechi este asemanator cu noul sistem Emitter - mai jos, detalii despre Emitter. Daca folositi o versiune mai veche - de ex. Blender 2.45 sau anterioare, dati click aici pentru a accesa documentatia veche.


Mod de lucru

Procesul de realizare al particulelor standard este:

 1. Creati reteaua care va emite particulele.
 2. Creati unul sau mai multe sistem de particule care vor emite de pe retea. Uneori mai multe sistem de particule pot sa interactioneze sau sa se uneasca pentru a obtine rezultatul final dorit.
 3. Setati fiecare sistem de particule pentru a obtine efectul dorit.
 4. Animati reteaua de baza si eventualele retele pentru particule din scena.
 5. Definiti si realizati calea si deplasarea particulelor.
 6. Pentru sistemele de particule - Fire de par: Sculptati curgerea emitatorului(de ex. taiati parul la lungime pieptanati-l).
 7. Realizati randarea finala si simularea fizica, apoi faceti eventuale modificari.


Crearea unui sistem de particule

Image 2: Adaugarea unui sistem de particule.

Pentru a adauga unui obiect un nou sistem de particule, dati click pe butonul +, aflat in eticheta Particles din Setarile pentru acel obiect. Un obiect poate avea mai multe sisteme de particule.

Fiecare sistem de particule are propriile setari. Setarile pot fi puse in comun (shared) de mai multe sisteme de particule, deci nu trebuie setat manual fiecare sistem de particule, ci poate fi folosit acelasi efect pe mai multe obiecte. Folosind proprietatea Random, sistemele de particule pot fi realizate diferit unul fata de altul, chiar daca acestea folosesc aceleasi setari.

Tipuri de sisteme de particule

Image 3: Tipuri de sisteme de particule.

Dupa ce ati creat un sistem de particule, in fereastra Property apar mai multe casete si butoane. Exista doua tipuri diferite de sisteme de particule pe care le puteti alege din lista Type:

Emitter
Face paralela de la vechiul sistem la extensia noua. Intr-un asemenea sistem, particulele sunt emise de catre obiectul selectat incepand cu cadrul Start pana la cadrul End si au durata de viata aleasa.
Fire de par
Acest tip de sistem de particule este randat ca fire se par si are proprietati speciale: poate fi editat in fereastra 3D window in timp real, iar firele de par pot fi animate folosind Cloth Simulation.

Setarile din caseta Particle System sunt partial diferite pentru fiecare tip de sistem. De exemplu, in Image 3 sunt afisate folosind tipul de sistem Emitter.

Optiuni comune

Fiecare sistem are acelasi set de controale, insa optiunile din aceste seturi difera in functie de sistemul folosit. Aceste seturi de controale sunt:

Emission Setarile pentru distribuirea initiala a particulelor pe emitator si modul in care sunt generate in scena.
Cache Pentru un raspuns in timp real si evitarea recalcularii particulelor, informatiile despre particule pot fi stocate in memorie sau pe hard disk.
Velocity Viteza initiala a particulelor.
Rotation Caracteristica de rotire a particulelor.
Physics Miscarea particulelor.
Render Optiuni de randare.
Display Afisarea in timp real in vederea 3D.
Children Controleaza crearea de particule-copii suplimentare.
Field Weights Factori pentru fortele externe.
Force Field Settings Face particulele campuri de forta.
Vertex Groups Influenteaza diferite setari cu grupuri de vertecsi.

Legaturi utile - in engleza