From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Particule cu chei - Keyed Particles

Imagine 6: Fizica cu chei.

Caile pentru particule in cazul particulelor cu chei sunt determinate de la emitator pana la alta particula din sistemul de particule. Astfel se pot realiza lanturi de sisteme folosind fizica cu chei pentru a crea fire lungi sau grupuri de particule miscatoare. Initial particulele nu au dinamica dar sunt interpolate de la un sistem la altul in timpul afisarii. Puteti avea mai mult control al acestor sisteme.

De exemplu, pentru masinile care folosesc fire (animatia unui razboi de tesut, …). In (Imagine 3), firele se deplaseaza de la sistemul de jos (primul cu chei) la al doilea sistem cu chei din mijloc, apoi la sistemul de sus care este fara fizica (simulare) - None-Physics. Deoarece puteti anima fiecare obiect emitator dupa cum doriti, puteti realiza animatii complexe.

Setari

Pentru a seta particulele cu cheie aveti nevoie de cel putin doua sisteme de particule.

Primul sistem are fizica cu chei si activata optiunea First. Acesta va fi sistemul vizibil. *Al doilea sistem poate fi un alt sistem cu chei insa fara optiunea First, sau poate fi un sistem de particule normal. Acest al doilea sistem este tinta pentru sistemul cu chei.

Loops
Seteaza de cate ori vor fi repetate cheile. Daca activati Use Timing, optiunea devine inactiva.

Keys

Chei tinta - Key Targets
Trebuie sa introduceti numele obiectului care poarta sistemul tinta si daca sunt mai multe sisteme de particule, numarul sistemului.
Click pe butonul + pentru a adauga o cheie, apoi selectati obiectul.

Daca folositi doar un sistem cu chei, particulele vor calatori de-a lungul vietii lor de la emitator la tinta. O durata de viata mai mica inseamna o miscare mai rapida. Daca aveti mai multe sisteme cu chei intr-un lant, durata de viata va fi impartita in mod egal. Astfel pot fi realizate viteze diferite pentru particule diferite intre tinte.

Temporizare - Timing

Folosirea timpului - Use Timing
Temporizarea functioneaza impreuna cu cursorul Time pentru alte sisteme cu cheie din lant. Cursorul Time va permite sa definiti o fractiune din viata unei particule pentru miscarea acelei particule.

Un exemplu: sa presupunem ca aveti doua sisteme cu cheie intr-un lant si un al treilea sistem ca tinta. Durata de viata a particulei primului sisstem este de 50 de chei. Particulele calatoresc 25 de cadre de la primul sistem cu chei pana la al doilea si inca 25 de cadre de la al doilea sistem pana la tinta. Daca folositi butonul Timed pentru primul sistem, cursorul Time apare in caseta celui de-al doilea sistem. Valoarea implicita este de 0.5, deci este egala pentru ambele sisteme. Daca setati Time la 1, miscarea de la primul sistem pana la al doilea se va intinde pe toata durata de viata (particulele vor muri cand ajund la al doilea sistem).

Daca setati Time la 0, particulele vor porni direct de la al doilea sistem si vor calatori spre tinta.