From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Fizica Newtoniana

Se refera la fizica “normala” a particulelor. Particulele isi incep viata avand vitezele initiale si cele unghiulare specificate si se misca conform fortelor Newtoniene. Raspunsul fata de mediul inconjurator si fata de forte este calculat diferit, in functie de orice alt element integrat ales de animator.

Forte

Imagine 5: Newtonian Physics.
Brownian
Specifica valoarea miscarii Browniene. Miscarea Browniana adauga o miscare aleatorie particulelor care au un camp de deformare Brownian. Astfel se poate simula forta vantului - mica si aleatorie.
Drag
O forta care reduce viteza particulelor in relatie cu viteza si marimea acesteia (utila pentru simularea tragere aer sau apa - Air-Drag sau Water-Drag).
Damp
Reduce viteza particulelor (deceleratie, frecare, amortizarea).

Collision

Size Deflect
Foloseste marimea particulei in deflectii.
Die on Hit
Dispar particulele care se lovesc de obiectul deflector.

Integration

Integratorii sunt un set de metode matematice cu care se calculeaza miscarea particulelor. Urmatoarele indicatii va pot ajuta sa alegeti integratorul corect, in functie de comportamentul dorit de catre animator.

Euler Cunoscut si ca “Forward Euler”. Cel mai simplu integrator. Foarte rapid dar si cu rezultate mai putin precise. Daca nu este folosita si amortizarea(dampening), particulele au din ce in ce mai multa energie in timp. De exemplu, particulele care sar/ricoseaza, vor sari din ce in ce mai mult. A nu se confunda cu “Backward Euler” (nu este implementat) care se comporta invers, energia descreste in timp, chiar si fara amortizare. Folositi acest integrator pentru simulari scurte sau simulari cu amortizare in care calculul pentru viteza este mai important decat precizia.
Varlet Un integrator rapid si stabil, energia este conservata in timp cu o disipare numerica foarte mica.
Midpoint Cunoscut si ca Runge-Kutta de ordinul 2 - “2nd order Runge-Kutta”. Mai incet decat Euler dar mai stabil. Daca acceleratia este constanta (de exemplu fara tragere), energia se conserva. Se poate nota ca in exemplul cu particulele care sar/ricoseaza, particulele ar putea sari la un moment dat mai sus decat la inceput, dar nu asta este tendinta. Acest integrator este in general un integrator bun pentru a fi folosit in majoritatea cazurilor.
RK4 “Runge-Kutta de ordin 4”. Similar cu Midpoint dar mai incet si in majoritatea cazurilor, mai precis. Energia se conserva chiar si atunci cand acceleratia nu este constanta. Se foloseste doar in simulari complexe in cazurile in care Midpoint nu este suficient de precis.
Timestep
Timpul de simulare cadru cu cadru.
Subframes
Subcadre de simulare pentru a creste stabilitatea si a obtine o granulare mai fina in simulari. Folositi valori mai mari pentru particulele care se misca mai repede.