From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Optiuni de iesire - Output

Primul pas in procesul de randare este de a determina si seta optiunile de iesire. Aici sunt incluse marimea randarii, rata cadrelor, ratia aspectului pixelilor, locatia si tipul de fisier obtinut.

Dimensiuni

Resolution
Sectiunea Dimensions contine setari pentru marimea imaginilor randate.
Implicit, dimesiunile SizeX si SizeY sunt 1920×1080 si pot fi schimbate prin ajustarea valorilor din campurile X si Y. Aceste butoane controleaza marimea imaginii.
Cursorul Percentage redimensioneaza rezolutia curenta la valaorea aleasa. Util pentru mici teste de randare care au aceeasi proportie cu imaginea finala.
Aspect Ratio
Mai jos sunt inca doua setari, AspX si AspY care controleaza forma pixelilor de-a lungul axelor respective. Implicit valoarea este 1:1 - atunci cand pixelii de pe ecranul PCului sunt patrati. Daca pixelii nu sunt patrati, puteti modifica acest proportia pentru a se potrivi cu standardul video: PAL pentru Europa si NTSC pentru America.
Vedeti si Video Output pentru detalii ale proportiei pixelilor
Border
Puteti randa doar o portiune a vederii in loc sa randati intregul cadru. Cand va aflati in modul Camera, activati Border si apasati ⇧ ShiftB, apoi trasati un dreptunghi pentru a defini suprafata pe care doriti sa o randati.
Retineti ca astfel se va dezactiva optiunea Save Buffers din Performance si optiunea Full Sample din Anti-Aliasing
Activand Crop puteti decupa imaginea randata la dimensiunea aleasa in Border, in loc sa randati o regiune neagra in jurul regiunii alese.
Frame Range
Setati cadrele Start si End pentru Rendering Animations. Optiunea Step controleaza numarul de cadre cu care sa avansati in timeline.
Frame Rate
Pentru rata cadrelor din [Doc:RO/2.6/Manual/Render/Animations|Animatie]], sau cate cadre vor fi afisate pe secunda, care, implicit, este de 24 cadre pe secunda, valoarea standard pentru animatie. Folositi 29.97 cadre pe secunda pentru televiziunea USA.
Time Remapping
Optiune folosita pentru recalcularea lungimii animatiei.


Setari predefinite

Pentru usurarea muncii, meniul contine cateva setari predefinite (par = Pixel Aspect Ratio). Puteti adauga sau sterge din setari folosind butoanele + si -:

DVCPRO HD 1080p 1280x1080, 3:2par 24fps
DVCPRO HD 720p 960x720 4:3par 24fps
HDTV 1080p 1920×1080 square pixels 24fps
HDTV 720p 1280x720 square pixels 24fps
HDV 1080p 1440x1080 4:3par 23.98fps
HDV NTSC 1080p 1440x1080 4:3par 29.97fps
HDV PAL 1080p 1440x1080 4:3par 25fps
TV NTSC 16:9 720x480 4:3.3par 29.97fps
NTSC 4:3 720×480 10:11par. 29.97fps
PAL 16:9 720x576 16:11par 25fps
PAL 4:3 720x576 12:11par 25fps

Acestea sunt doar setari predefinite; puteti seta orice rezolutie doriti, in functie de posibilitatile PCului; vedeti pagina Render pentru idei, tehnici si instrumente de activare a randarilor.

Caseta Output

Aceasta caseta contine optiuni de setare a locatiei cadrelor randate pentru animatii si calitatea imaginilor salvate.

Locatia fisierelor

Implicit, fiecare cadru al animatiei este salvat in folderul /tmp. Putei schimba locatia sau oricare alt camp cu ⇧ ShiftLMB Template-LMB.png click in campul respectiv si tastand noua valoare. Daca folositi // si nu salvati un fisier nou .blend in alta parte, Blender intelege ca // se refera la folderul in care a fost instalat.

Cu click pe pictograma folderului din dreapta campului Blender va afisa o caseta in fereastra File Browser. Folosind aceasta caseta puteti naviga pe hard disk si puteti selecta un fisier sau un folder.

PathSpecs
Specificare caii pentru locatie poate fi absoluta In Microsoft-Windows poate fi inclusa o litera pentru hard disk local sau unul in retea (de ex. "F:"), o notatie prescurtata (de ex. "./" si "../" si "//" (locatia fisierului blend). Forward slashes \\ (stil Unix) sau backslashes // (stil Windows) sunt acceptate pe orice platforma. Daca sunt omise, fisierul este salvat in folderul curent de lucru - de unde este rulat Blender.


Tip fisier

Blender suporta foarte multe tipuri de imagini. Acestea sunt listate mai jos in ordine alfabetica (cele scrise ingrosat - bold indica un format de tip movie clip):

Formatul de iesire pentru Animatie Animation CtrlF12 este selectat folosind caseta Format. Aici puteti selecta mai multe formate de imagine sau animatie (Formate de imagine si animatie.). La randarea imaginilor statice, puteti alege tipul de fisier dupa randare, atunci cand salvati imaginea.

Sunt mai multe formate de imagine depinzand de folosirea ulterioara. Un format stocheaza imaginea intr-o forma fara pierderi sau cu pierderi a calitatii; formatele cu pierderea calitatii sunt mai putin clare, dar fisierele au dimensiuni reduse in biti. Un format fara pierderi pastreaza imaginea exacta, pixel cu pixel. Puteti salva in format imagine statica si movie clips.

In fiecare categorie exista standarde (formate statice si codecuri pentru film) dezvoltate si controlate de o companie, sau standarde deschise - "open" (controlate de comunitate sau consortii). Standardele deschise pot fi folosite de orice companie particulara si pot fi obtinute gratuit. Formatele care au proprietar pot lucra doar cu o anumita placa video card, sau in cazul in care codecul este gratuit, programul de redare a animatiei trebuie platit.

Compression

Unele formate pot comprima imaginea pentru a folosi mai putin spatiu pe hard disk. Compresia poate fi fara pierderi de calitate (PNG, ...) sau cu pierderi de calitate (Jpeg, ...). Formatele cu pierderea calitatii nu stocheaza informatii pentru pixeli individuali, astfel reducand calitatea imaginii. Toate celelalte formate sunt oarecum asemenatoare, fiecare avand avantaje si dezavantaje. Selectati compresia cu ajutorul butonului sau campului care se afla langa selectia formatului. De exemplu, daca selectati Jpeg, puteti alege un nivel de compresie (Quality:90 implicit). Fisierele cu calitate mai mare ocupa mai mult spatiu pe hard disk, dar arata mai bine, la o compresie mai mica.

Imaginea implicita este de tip Targa, dar, deoarece imaginea este stocata intr-un buffer si apoi salvata, este posibila schimbarea tipului de fisier imagine dupa randare si inainte de salvare folosind meniul. (atentie: acest lucru este valabil doar pentru imagini statice, nu si pentru randarea animatiilor!).

Channels

Blender randeaza imagini color (RGB), dar este posibila si salvarea in format alb-negru (BW) sau culoare cu canal alfa (RGBA). Atentie, trebuie setat mai intai butonul Extensions din caseta Output, altfel Blender nu adauga automat extensia fisierelor, deci extensia .tga sau .png va fi scrisa explicit in fereastra File Save.

Formatele OpenEXR si OpenEXR Multilayer sunt singurele care stocheaza informatii pentru adancime Z-depth. OpenEXR Multilayer este singurul format care stocheaza straturile Render Layer si Render Passes ca si straturi care pot folosite ulterior la compozitii in post-productie.

Image Formats

BMP Format Bit-Mapped Paint lossless folosit de programele mai vechi de tip paint.
Iris Formatul standard Silicon Graphics Inc (SGI) folosit pe sistemele Unix OS.
PNG Formatul standard Portable Network Graphics, care inlocuieste vechiul format GIF cu pierderi mai mici ale calitatii si suportand imagini true color. Suporta canalul alfa (zone transparente).
Activati butonul RGBA pentru a salva si canalul alfa.
Jpeg Formatul Joint Picture Expert Group (numele consortiului care a definit acest tip de imagine), un format de tip "open" care suporta o compresie foarte buna cu pierderi mici a calitatii. Salveaza doar valorile RGB. Re-salvarea imaginilor duce la o compresie mai mare si la o pierdere mai mare a calitatii.
Jpeg 2000 Foloseste codecul Jpeg 2000.
TARGA si Targa raw Formatul Truevision Advanced Raster Graphics Adapter se bazeaza pe o grafica de tip "simple raster" stabilita in 1984 si folosita pe PCuri IBM originale. Suporta canalul alfa.
Activati butonul RGBA pentru a salva canalul alfa.
Cineon format produs de camera Kodak Cineon si folosit in alte programe grafice care proceseaza filme digitale.
DPX Formatul Digital Moving-Picture eXchange; un format profesional de tip "open" (asemanator cu Cineon) care contine metainformatii despre imagine; bitmap de 16 bit necomprimat (rezulta fisiere de dimensiuni foarte mari). Utilizat pentru pastrare.
MultiLayer formatul OpenEXR suporta stocarea mai multor straturi de imagini in acelasi fisier. Fiecare strat stocheaza o trecere la randare (renderpass), cum ar fi o umbra, specularitate, culoare, etc. Puteti specifica metoda de codare folosita pentru a salva fisierul multistrat utilizand selectia unui codec (ZIP (fara pierderi) este afisata si folosita implicit).
OpenEXR un format de imagine de tip "open", fara proprietar si "highly dynamic range" (HDR), care salveaza deopotriva informatiile alfa si Z-depth din buffer.
 • Activati butonul Half pentru a folosi formatul 16-bit; altfel va fi folosita adancimea de culoare in virgula mobila de 32 biti
 • Activati butonul Zbuf pentru a salva informatia Z-buffer (distanta de la camera)
 • Alegeti un CODEC de compresie/decompresie (implicit ZIP) pentru a salva spatiu pe hard disk.
 • Activati butonul RGBA pentru a salva canalul alfa.
 • Deoarece OpenEXR este un format nou si previzualizarea nu este suportata in general de sistemele de operare, activati Preview pentru salvarea imaginii EXR in format JPG pentru a vedea rapid si usor cum arata imaginea de baza.
Radiance HDR formatul de imagine High Dynamic Range poate stoca imagini in virgula mobila (cu straluciri mai mari de 1.0) - cu 32 biti pe canal.
TIFF Folosita adesea pentru imagini de tip teletype si facsimil (FAX)
Frame Server Este o metoda de randare alternativa care permite aplicatiei Blender sa ofere cadre in retea, utile pentru codec video extern acolo unde cadrele nu pot fi compresate pe hard disk - documentatie

VSE Rendering

Randarea ca o secventa de imagini

In multe cazuri, prin decuparea si rearanjarea (editarea) unei secvente video codate cu un codec, veti obtine o randare mai putin precisa, deoarece algoritmul de codare folosit intern pentru a reconstrui fiecare imagine poate scoate din randare una, doua sau chiar trei cadre. Pentru a lucra direct pe setul de cadre 'neprelucrat', o tehnica obisnuita este sa importati fisierul video ca pe o secventa si sa il randati ca pe o serie de cadre individuale, astfel fiecare cadru fiind stocat in propriul fisier imagine (de obicei in format JPG).

Pentru asta, adaugati fisierul video cu Add->Movie si incarcati fisierul video original. Setati formatul cu SizeX si SizeY (fie pentru a se potrivi cu dimensiunile formatului original, fie cu alte valori daca doriti sa distorsionati sau sa redimensionati fisierul video), setati tipul de imagine la JPEG, ajustati setarile pentru calitate - Quality, iar in caseta Anim setati End: numarul de cadre actuale din secventa video. Dati click pe ANIMATION si vor fi randate o serie de fisiere in partea de sus a casetei Output.

Acum puteti sterge secventa video, si cu Add->Image si cu "right click" pe numele folderului adaugati toate imaginile, in secventa, continute in acel folder. Acum, daca decupati de exemplu cadrul 4321, urmatorul cadru a celei de a doua secvente va porni in mod real cu cadrul 4322.

Randarea la format Video

Foarte simplu (atunci cand stiti unde sunt butoanele):

 1. Adaugati secventa de imagini ca in descrierea de mai sus
 2. Setati calea pentru fisierul de iesire si numele cu care veti salva fisierul video (de ex. C:\My Documents\MyMovie) in partea de sus a butoanelor de randare.
 3. Schimbati formatul fisierului in format video (AVI, MOV, FFMPEG) si CODECul
 4. Setati rata de redare a cadrelor pentru a se potrivi la rata secventelor care vor fi redate. Sub butoanele Anim/Playback.
 5. Setati valoarea pentru ANIM End: la numarul imaginilor din secventa, si
 6. ANIM

Va fi creat si salvat un singur fisier video; la numele specificat va avea adaugate si numarul cadrelor de pornire si de final (de ex. MyMovie0000-0250.avi)