From BlenderWiki

Jump to: navigation, search
Blender3D FreeTip.gif
IMPORTANT! Do not update this page!
We have moved the Blender User Manual to a new location. Please do not update this page, as it will be locked soon.

Дана глава розповідає про те, як змінювати стандартну конфігурацію Blender за допомогою редактора User Preferences (Налаштунки Користувача).

Вікно редактора User Preferences (Налаштунки Користувача) Blender містить багато параметрів, які ви можете змінювати з метою керування поведінкою Blender при його запуску.

Відкриття вікна «Налаштунки Користувача»

Для відкриття редактора User Preferences (Налаштунки Користувача) в Blender виберіть елемент меню File » User Preferences (Файл > Налаштунки Користувача) або натисніть комбінацію клавіш CtrlAltU. Користувачі Mac мають натиснути ⌘ Cmd,. Ви можете також відкрити редактор налаштунків у будь-якому вікні, вибравши User-preferences-icon.jpg User Preferences (Налаштунки Користувача) в меню вибірника типу вікна.

(Doc 26x Manual Vitals Default Scene) (Save User Settings) (GBV266FN).png

Даний редактор надає вам можливість налаштувати, як Blender буде працювати. Всі доступні опції згруповані в сім вкладок, перемикання між якими можливе вгорі вікна. Це: Interface (Інтерфейс), Editing (Правка), Input (Ввід), Add-Ons (Додатки), Themes (Теми), File (Файл) та System (Система).

Конфігурування

Після відкриття редактора User Preferences (Налаштунки Користувача) ви можете налаштувати Blender під себе. Вибирайте для змінювання потрібні вам параметри серед наступних категорій:

Збереження нових налаштунків

Після того, як ви здійснили необхідні налаштування, їх потрібно вручну зберегти, інакше нова конфігурація буде втрачена після створення нової сцени або виходу з програми. Blender зберігає налаштунки зміненого компонування екрану або задіяних додатків у кожній сцені.

Внизу вікна User Preferences (Налаштунки Користувача)) клацніть на кнопці Save User Preferences (Зберегти Налаштунки Користувача). В результаті це призведе до збереження:

  • Всіх нових налаштунків.
  • Поточно відкритої сцени в якості стандартної стартової сцени.

Ви можете також зберегти Налаштунки Користувача за допомогою комбінації клавіш CtrlU.

Завантаження Заводських Установок

Передбачено два шляхи відновлення стандартних установок Blender:

  1. Вибрати пункт меню File » Load Factory Settings (Файл > Завантажити Заводські Установки) та зберегти ці установки в якості стандартних за допомогою комбінації клавіш CtrlU або через редактор User Preferences (Налаштунки Користувача).
  2. Видалити файл startup.blend з наступного розташування на вашому комп'ютері:
    • Linux: /home/$user/.blender/'Version Number'/config/startup.blend (необхідно увімкнути показ схованих файлів).
    • Windows 7 та Windows Vista: C:\Users\$user\AppData\Roaming\Blender Foundation\Blender\'Version Number'\config\startup.blend'
    • MacOS: /Users/$user/Library/Application Support/Blender/'Version Number'/config/startup.blend (необхідно увімкнути показ схованих файлів).

Для гарантування можливості відновлення стандартних налаштувань Blender зробіть копію файлу налаштунків з теки програми в іншій теці на вашому комп'ютері.



Попередня: Довідка! | Головна | Наступна: Інтерфейс